" A pékségekben, cukrászdákban sok olyan finomság van, amiről az ember azt gondolja "Bárcsak megadnák a receptjét!" , de persze természetesen nem adják meg... sajnos... :D Évekkel ezelőtt találtam rá én is erre a receptre, azóta rendszerint csináljuk, általában vacsorára. Hát nem túl Upate... sőt.... Ha esetleg valaki odafigyel a kalória bevitelre, akkor most ne nézzen ide, csak fél szemmel. Az én tápláló "pékséges" kedvencemről beszélek, ami nem más mint a Kenyérlángos. Lássuk a receptet: "
Kenyérlángos
A tésztához:
- 1kg finomliszt
- 6 szem burgonya
- 2 teáskanál só
- 100 g élesztő
A feltéthez:
- 400 g bacon szalonna (vagy császárszalonna)
- 2 fej lila hagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 660 g tejföl
- 400 g sajt - trappista
Elkészítés:
1. A közepes méretű burgonyákat héjastól puhára főzzük. (Ha nagyok a burgonyák elég 4db is)
2. A lisztet tálba tesszük, hozzá morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a sóval, és törjük bele a főtt krumpli is. Elkezdjük gyúrni és adunk hozzá egy keveset a krumpli főzőlevéből, annyit, amitől összeáll (Vigyázat!!! Forró!!! Csak óvatosan!!!), jól összegyúrjuk, dagasztjuk.
3. Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ez az adag pont 2 nagy tepsire elegendő. Ha egy tepsi is elég felezzük a hozzávalókat.
4. A fokhagymákat megpucoljuk, és fokhagyma nyomóval a tejfölbe nyomjuk. Jól összekeverjük.
5. A tésztákat megkenjük a fokhagymás tejföllel, szórjuk rájuk a darabolt bacont (császárszalonnával is helyettesíthetjük), és a lila hagymákat szeletjük fel vékonyra és szórjuk a tésztákra azt is.
6. 200 C fokon 25 percig sütjük (előmelegített sütőben), ekkor kihúzzuk a sütőből és ráreszeljük a trappista sajtot, és visszatesszük még 15-20 percre a sütőbe. Ugyan így járunk majd el a második tepsivel is.
7. És kész is! :) Jó étvágyat!