Minden, amit egy egyszerű konyhában elkészíthet

Receptbirodalom

Házi pizza

2018. február 15. - stunde25

"Ma egy házi pizza recepttel jelentkezem, úgy magyarosan. Lássuk be az igazi olasz pizzához köze sincs, de azért otthon nekünk teljesen megfelel. Finom, laktató, variálható feltéttel."

Házi pizza

 dscn3933.JPG

 

*(kb. 3 nagy tepsire való adag)

Hozzávalók:

Tészta:

  • 0,5l tej

  • 50g élesztő
  • 2 lapos kanál cukor
  • 75dkg finomliszt
  • 25dkg Rama margarin
  • 1 kis kanál só
  • 1 tojás sárgája

 A tepsi kikenéséhez:

 - zsír vagy margarin
 - rétesliszt

Feltét:

  • ketchup
  • pizza krém
  • bazsalikom
  • fokhagyma granulátum
  • 50dkgsonka, szalámi vagy füstölt parizer, bacon (ízlés szerint)
  • kukorica, ananász, lila hagyma (bármi, ízlés szerint)
  • 40dkg trappista sajt

 Elkészítés:

  1. A 0,5l tejbe tegyünk 2 lapos kanál cukrot és langyosítsuk meg, Vegyük le a tűztől és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

     

  2. A 75dkg finomlisztet öntsük egy kelesztő tálba, adjuk hozzá a sót és kavarjuk össze. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt a 25dkg Rama margarint és a tojás sárgáját. Az egészet összedagasztjuk. Tegyük rá a kelesztő tál tetejét, takargassuk be egy pokrócba vagy konyharuhába és meleg helyen kelesszük meg, szép nagyra.

  3. Ha szépen megkelt a tésztánk, borítsuk ki gyúródeszkára, és vágjuk 3 felé (vagy 4 felé, attól függ milyen vastagságú tésztát szeretnénk kapni), és egyesével nyújtsuk ki őket és tegyük bele a kizsírozott, kilisztezett tepsikbe.
    dscn3912.JPG
  4. Előmelegített sütőben, kb. 200°C-on készre, barnára sütjük.dscn3913.JPG

  5. Amíg sül a tészta a ketchup-ot keverjük össze a pizza krémmel, szórjuk meg bazsalikommal és fokhagyma granulátummal. Keverjük össze, és ha megsültek a tészták, kenjük a tetejükre, és pakoljuk tele ízlésünknek megfelelően felvágottal, bacon-nel, kukoricával, lilahagymával stb…. Reszeljünk rájuk jó sok sajtot, és egyesével tegyük vissza őket a sütőben kb. 10 percre, hogy ráolvadjon a sajt.

 

Jó étvágyat!

Reszelt túrós

"Ma a kedvenc túrós süteményemmel jelentkezem. Egyszerű és finom. Bár nagyon morzsálódik, de megéri a utólagos takarítást is, annyira finom. :) "

Reszelt túrós

reszelt_turos_27.JPG

Hozzávalók:

Tészta:
  - 250 g Rama margarin
  - 40 dkg liszt
  - 15dkg porcukor
  - 1 tojássárgája
  - 3 kanál kakaó
  - ½ csomag sütőpor
  - 1 csomag vaníliás cukor

 Töltelék:
  - 75 dkg túró
  - 1 csomag vaníliás cukor
  - 15dkg porcukor
  - 15 dkg mazsola
  - 3db tojás sárgája+
  - 1 db tojás
  - 4db tojáshabbá vert fehérje

Elkészítés:

Tészta:
A 40dkg liszthez hozzáadjuk a 15dkg porcukrot, a 3 kanál kakaót, a 0.5 csomag sütőport és az 1 csomag vaníliás cukrot. Ezeket jól összekeverjük, és hozzámorzsoljuk a Rama margarint. Végül egy fészket csinálunk belőle, a közepébe ütjük az 1 tojás sárgáját és az egészet összegyúrjuk.
Kétfelé vesszük, két egyforma gombócot csinálunk belőle.

reszelt_turos_8.jpg
Krém:
A 75dkg túróhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a porcukrot, 3 tojás sárgáját és 1db egész tojást. Jó összekeverjük és hozzáadjuk a csomag mazsolát.
Egy külön tárba a 4 tojás fehérjét (1 tojás fehérje maradt a tésztából, 3 a töltelékből) kemény habbá verjük. A túrós masszát és a kemény habot keverjük össze.


A tepsit kikenjük zsírral /vagy vajjal és kilisztezzük. Majd az egyik tésztagolyót nokedli szaggatóval a tepsibe reszeljük. Majd rákanalazzuk a túrós tölteléket. Szépen elegyengetjük, és a tetejére reszeljük a másik tészta golyót is. Előmelegített sütőben, készre sütjük.

Almás muffin csokidarabokkal

"Ma egyszerű és gyors recepttel jelentkezem. Egy kis almás muffin csokidarabokkal, hipp-hopp kész van és nagyon finom."

Almás muffin csokidarabokkal
almas_muffin_5.jpg

kb.(20db)
Sütési idő: 25-30perc
Hőmérséklet: 200°C, 2-es

Hozzávalók:
- 30dkg savanykás alma
- 1 kis citromlé
- 25dkg liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 12.5dkg cukor
- Fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 egész tojás
- 75 ml olaj
- 1.5dl tej
- 75g apró szemű csoki golyó

Elkészítés:

  1. Az almát meghámozzuk, a húsát apróra vágjuk, meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon.
    almas_muffin.jpg
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, az olajjal és a tejjel is összedolgozzuk.
    amas_muffin_6.jpg
  3. Hozzáadjuk a felkockázott almát és a csokigolyókat, majd jól összekavarjuk.
    almas_muffin_1.jpg
  4. A formát kizsírozzuk, kilisztezzük és ¾-ig töltjük tésztával. Előmelegített sütőben sütjük.
    almas_muffin_3.jpg

 

Kolbásszal és fokhagymával töltött karaj pataki tálban sütve

" Egy gyors és tápláló főétel kellene amivel nem sokat kell "törődni"? Itt a kolbásszal töltött karaj. Itt csontos karajjal csináltuk, de lehet csont nélkülivel vagy akár combbal vagy tarjával is helyettesíteni azt. Bár a húsnak kell idő, hogy megsüljön, de nem igényel különösebb odafigyelést, betesszük a sütőbe és sül magának. :) "

 

Kolbásszal és fokhagymával töltött karaj pataki tálban sütve tört krumplival

kolbasszal_toltott_hosszu_karaj_6.JPG

Hozzávalók:
 - karaj
 - 2 szál füstölt paraszt kolbász
 - 5-6 gerezd fokhagyma
 - fűszerek (Delikát, bors, majoránna, babérlevél, fokhagyma granulátum)
 - zsír

Elkészítés:
1. Egy hosszú, éles késsel két "alagutat" csinálunk a húsunkba, majd beletömködjük a kolbászokat.
2. Megpucoljuk a fokhagymákat, kis "zsebeket" vágunk bele és belenyomkodjuk a fokhagymagerezdeket.
3. Beletesszük a töltött húsunkat a pataki tálba, és olvasztott zsírral nyakon öntjük. Öntünk hozzá egy pici
   (kb 0,5dl vizet), hogy jobban párolódjon majd sütés közben.
4. Megfűszerezzük a hús Delikáttal, borssal, majoránnával fokhagyma granulátummal, pár darab babérlevéllel.
5. Rátesszük a pataki tál tetejét és előmelegített sütőben szépen átsütjük. Ha a hús átsült (kb. 1 óra), vegyük le a pataki tál tetejét és tegyük vissza kb. 10 percre, hogy szépen piruljon a teteje.
6. Tört krumplival vagy rizzsel tálaljuk. :)

kolbasszal_toltott_hosszu_karaj_2.JPG

Jó étvágyat! :)

Kenyérlángos

" A pékségekben, cukrászdákban sok olyan finomság van, amiről az ember azt gondolja "Bárcsak megadnák a receptjét!" , de persze természetesen nem adják meg... sajnos... :D Évekkel ezelőtt találtam rá én is erre a receptre, azóta rendszerint csináljuk, általában vacsorára. Hát nem túl Upate... sőt.... Ha esetleg valaki odafigyel a kalória bevitelre, akkor most ne nézzen ide, csak fél szemmel. Az én tápláló "pékséges" kedvencemről beszélek, ami nem más mint a Kenyérlángos. Lássuk a receptet:  "

 

Kenyérlángos

 dscn3910.JPG

A tésztához:

  • 1kg finomliszt
  • 6 szem burgonya
  • 2 teáskanál só
  • 100 g élesztő

A feltéthez:

  • 400 g bacon szalonna (vagy császárszalonna)
  • 2 fej lila hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 660 g tejföl
  • 400 g sajt - trappista

Elkészítés:

1. A közepes méretű burgonyákat héjastól puhára főzzük. (Ha nagyok a burgonyák elég 4db is)
dscn3897.JPG

2. A lisztet tálba tesszük, hozzá morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a sóval, és törjük bele a főtt krumpli is. Elkezdjük gyúrni és adunk hozzá egy keveset a krumpli főzőlevéből, annyit, amitől összeáll (Vigyázat!!! Forró!!! Csak óvatosan!!!), jól összegyúrjuk, dagasztjuk.

3. Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre téve 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ez az adag pont 2 nagy tepsire elegendő. Ha egy tepsi is elég felezzük a hozzávalókat.

4. A fokhagymákat megpucoljuk, és fokhagyma nyomóval a tejfölbe nyomjuk. Jól összekeverjük.

5. A tésztákat megkenjük a fokhagymás tejföllel, szórjuk rájuk a darabolt bacont (császárszalonnával is helyettesíthetjük), és a lila hagymákat szeletjük fel vékonyra és szórjuk a tésztákra azt is.
sam_3488.JPG

6. 200 C fokon 25 percig sütjük (előmelegített sütőben), ekkor kihúzzuk a sütőből és ráreszeljük a trappista sajtot, és visszatesszük még 15-20 percre a sütőbe. Ugyan így járunk majd el a második tepsivel is.

7. És kész is! :) Jó étvágyat!
dscn3908.JPG

Lekváros rakott tészta (édes)

"Előfordult már veletek, hogy túl sok tésztát főztetek ki és sajnáltátok kidobni? Erre is van megoldás, azon kívül, hogy olyat főzünk amihez olyan tészta kell. Csináljunk belőle "édességet". Egy igazi kalória bomba az igaz, de néha néha megengedheti magának az ember a torkoskodást. :) "

Lekváros rakott tészta

rakott_teszta_7.JPG

Hozzávalók:
 - kifőzött tészta (akár maradék is)
  (spagetti tészta, széles metélt stb...)
 - lekvár
 - darált dió
 - zsemlemorzsa

Elkészítés:
1. A kifőzött tésztát összekeverjük ízlésünk szerinti lekvárral (ki mennyire édesen szereti), mi személy szerint barack lekvárral szoktuk, de más lekvárral is lehet.
2. Adjunk hozzá darált diót.
3. Kizsírozzuk vagy kimargarinozzuk a tortaformát és kizsemlemorzsázzuk.
4. Beleöntjük a lekváros tésztát és a tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával, és előmelegített sütőben, aranybarnára sütjük.

(Mennyiségeket direkt nem írtam, mivel minden a tészta mennyiségtől és az ízlésünktől függ.)

rakott_teszta_4.JPG
rakott_teszta_7.JPG

Részeg szelet

"Sok otthon a felesleg tojás? Akkor itt a megoldás. Egy finom megoldás. :D  "

Részeg szelet

reszeg_szelet_5.jpg

Hozzávalók:
Tészta:

  • 6 tojás sárgája
  • 15dkg porcukor
  • 6 tojás fehérje
  • 10dkg rétesliszt
  • 3dkg kakaó
  • 1 sütőpor

Krém:

  • 6 tojás sárgája
  • Vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 3dl tej
  • 25dkg Ráma margarin
  • 15dkg porcukor
  • Vaníliás cukor

 Hab:

  • 6 tojás fehérje
  • 30dkg kristálycukor
  • Vaníliás cukor.

 Díszítés:

  • reszelt csokoládé.

Elkészítés:
Tészta:
A 6 tojás sárgáját a 15dkg porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a 3dkg kakaót, a 10dkg lisztet, az 1 csomag sütőport, a 3 kanál vizet, és végül 6 tojásfehérje keményre vert habját. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe készre sütjük.
Első lépések:

Második lépések:

Krém:
A 6 tojás sárgáját 1 csomag vaníliás cukorral, 2 evőkanál liszttel, 3dl tejjel sűrű péppé főzzük. Ezt félre tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Addig 25dkg Rama margarinból, 15dkg porcukorból és 1 csomag vaníliás cukorból krémet keverünk. Ha kihűlt a főzött massza, a két krémet összekavarjuk, és rákenjük a kakaós piskótára.
Első lépés:

Hab:
6 tojás fehérjét, 30dkg kristálycukorral, 1 csomag vaníliás cukorral gőz fölött kemény habbá verjük, és a krém tetejére kenjük.

Díszítés:
Reszeljünk csokoládét a tetejére díszítésnek, vagy szórjuk meg tortadarával.

#fonottkalács #kalács #kalacs #vacsora #fonottkalacs #kakaóskalács #finom #mutimitnassolsz #mutimitsütsz #mutimitsutsz #recept #receptbirodalom #szereteksütni #ilovebaking #scone

26263183_1569682356400766_7395058493931126784_n.jpg_640x575

receptbirodalom készítette ezt a képet.

Kakaós fonott kalács

"Ma egy jó kis kalács recepttel jelentkezem, mely ideális vacsi egy jó pohár hideg tej mellett fogyasztva. Elég emberes adag, szóval az egész család bőven jól fog lakni belőle. :D "

Kakaós fonott kalács

sam_1247.JPG

Hozzávalók:
7dl tej
4kanál cukor
50g élesztő
1 kg liszt
2dl olaj
2 tojás sárgája

Töltelék:
2dl olaj
30dkg cukrozott kakaó
5dkg fahéj

Lekenéshez:
2 kanál cukor
2dl tej 

Elkészítés:
Kelesztés:
1. Az 7dl tejet a 4 kanál cukorral meglangyosítjuk, és a tűzről levéve belemorzsoljuk az 50g élesztőt.
20-30 perc alatt felfuttatjuk.

Elkészítés:
1.
Az 1kg lisztet egy kelesztő tálba öntjük, majd hozzáöntjük a már felfutott élesztőt, majd a 2dl olajat. Kézzel kezdjük el dagasztani.

2. Ha egész jól összedolgoztuk, üssünk hozzá egy tojás sárgáját és dolgozzuk bele, majd ha kész a másik tojás sárgájával is így járjunk el.

3. Addig dagasszuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától (kb.10 perc).

4. Ha kész kenjük le a tetejét egy pici olajjal és konyha kendővel vagy a kelesztő tál tetejével takarjuk le. Meleg helyre rakva, hagyjuk megkelni 1 óra alatt.

5. Ha megkelt lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kétfelé osztjuk, majd az egyiket háromfelé.

6. Egyesével kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszórjuk a fahéjas cukrozott kakaóval. Felcsavarjuk és félre tesszük.

8. A másik fél résszel ugyan így teszünk. Három részre osztjuk, egyesével kinyújtjuk, megolajazzuk és megszórjuk a fahéjas kakaóval. Végül felcsavarjuk, és ha mindhárom kész összefonjuk őket.A tepsi másik oldalára rakjuk, a másik mellé.

Előmelegített sütőben 210-220°C-on arany barnára sütjük.


Ha megsült cukros tejjel kenjük le (2dl tej+2 kanál cukor), konyharuhával takarjuk le, hogy puhuljon.
sam_1244.JPG