" Itt a hűvös idő. Nincs is jobb ebben az időben mint egy jó bögre meleg tea, forró csoki vagy éppen frissen gőzölgő kürtös kalács. Én most az utóbbi mutatom meg nektek, hogy hogyan csináljunk házilag kürtös kalácsot. Lehet, hogy a külseje nem tökélestes, de az íze olyan mint az igazi. :) "
Kürtőskalács
Hozzávalók:
- 6dl tej
- 1 élesztő (50g)
- 4 evőkanál cukor
- 1kg finomliszt
- 15dkg olvasztott Rama margarin
- egy csipet só
- 2 tojás sárgája
- 15dkg Rama margarin
Egyéb hozzávaló:
- egy kis darab margarin
- egy kicsi olvasztott margarin
- üres sörös dobozok
- tej
- kristálycukor
- vanillin cukor, fahéj, kakaópor, kókusz reszelék, darált dió.
Elkészítés:
- A 6dl tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a 4 kanál cukrot és meglangyosítjuk.
- Belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni kb. 10 percig.
- Az 1kg finomlisztet beleöntjük egy nagy kelesztő tálba, beleszórjuk a csipet sót. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, beleütjük a 2 tojás sárgáját, és beleöntjük az olvasztott margarint.
- Az egészet összedagasztjuk, és hagyjuk kelni kb. 1 órán keresztül meleg helyen.
- Amíg kel a tészta, addig mossuk ki az üres sörös dobozokat, és alufóliázzuk be őket. Kenjük be őket margarinnal.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk, 3cm-es szalagokra vágjuk és feltekerjük a sörös dobozokra.
- Megkenjük vizes ecsettel és belehempergetjük kristálycukorba. Kimargarinozott, kilisztezett tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25 percig sütjük. Félidőben egyszer megforgatjuk és megkenjük olvasztott margarinnal.
- A sütőből kivéve kenjük le tejjel, és forgassuk be még egyszer cukorba. Ilyenkor ízesíthetjük vanillin cukorral, fahéjjal, dióval, kókusszal vagy akár kakaóval is. :)