"Ma egy hagyományos süteményt hoztam, ami nem más mint a 'Diós hókifli' . Mindenki evett már ilyen, és valljuk be ez olyan tipikus nagymama sütemény. Bár lehet, hogy ez nem ér fel azokhoz a régi jó ízekhez, amit nagymamáik készítettek nekünk, de lehet, hogy kicsit megközelíti azt. :) "
Diós hókifli
Hozzávalók:
- 5dl tej
- 4 kanál cukor
- 50g élesztő
- 1kg liszt
- 2dl olaj
- 2 tojás sárgája
Töltelék:
- 60dkg dió
- 1üveg baracklekvár
Tetejére:
- 10dkg vaníliás porcukor
Kikenéshez, lekenéshez:
- 4 marék liszt
- 2 marék zsír
- 1 tojás
Elkészítés:
1. Az 5dl tejet a 4 kanál cukorral meglangyosítjuk, és a tűzről levéve belemorzsoljuk az 50g élesztőt. 10-20 perc alatt felfuttatjuk.
2. Az 1kg lisztet egy kelesztő tálba öntjük, majd hozzáöntjük a már felfutott élesztőt, majd a 2dl olajat. Kézzel kezdjük el dagasztani.
3. Ha egész jól összedolgoztuk, üssünk hozzá egy tojás sárgáját és dolgozzuk bele, majd ha kész a másik tojás sárgájával is így járjunk el.
4. Addig dagasszuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától (kb.10 perc).
5. Ha kész kenjük le a tetejét egy pici olajjal és konyha kendővel vagy a kelesztő tál tetejével takarjuk le. Meleg helyre rakva, hagyjuk megkelni 1 óra alatt.
6. Amíg kel, daráljuk le a diót, és adjunk hozzá, annyi baracklekvárt amennyire édesre szeretnénk (4-5 kanál)
7. Ha megkelt a tésztánk lisztezett (1 marék) gyúródeszkára borítsuk, nyújtsuk ki és egy fánk szaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki a tésztát.
8. Mindegyikre tegyünk egy-egy kupacot a dió töltelékből. Hajtsuk össze, nyomkodjuk meg, és csináljunk belőle kis kukacokat.
9. Hajtsuk meg és csináljunk belőle kifli alakot. Kenjük ki a tepsit zsírral (2 marék) és lisztezzük ki (3 marék). Tegyük bele a kifliket és kenjük le egy felvert tojással.
10. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
11.Sütés után még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
Zárható tálba tesszük, hogy később is puha maradjon.
Jó étvágyat! :)