Minden, amit egy egyszerű konyhában elkészíthet

Receptbirodalom

Receptbirodalom

Diós hókifli

2017. október 25. - stunde25

"Ma egy hagyományos süteményt hoztam, ami nem más mint a 'Diós hókifli' . Mindenki evett már ilyen, és valljuk be ez olyan tipikus nagymama sütemény. Bár lehet, hogy ez nem ér fel azokhoz a régi jó ízekhez, amit nagymamáik készítettek nekünk, de lehet, hogy kicsit megközelíti azt. :) "

 

Diós hókifli

dios_hokifli_57.JPG


Hozzávalók:
 -
5dl tej
 - 4 kanál cukor
 - 50g élesztő
 - 1kg liszt
 - 2dl olaj
 - 2 tojás sárgája

Töltelék:
 -
60dkg dió
 - 1üveg baracklekvár

Tetejére:
 -
10dkg vaníliás porcukor

Kikenéshez, lekenéshez:
 -
4 marék liszt
 - 2 marék zsír
 - 1 tojás

 

Elkészítés:
1. Az 5dl tejet a 4 kanál cukorral meglangyosítjuk, és a tűzről levéve belemorzsoljuk az 50g élesztőt. 10-20 perc alatt felfuttatjuk.
dios_hokifli_8.JPG
2. Az 1kg lisztet egy kelesztő tálba öntjük, majd hozzáöntjük a már felfutott élesztőt, majd a 2dl olajat. Kézzel kezdjük el dagasztani.

dios_hokifli_7.JPG

dios_hokifli_10.JPG

dios_hokifli_11.JPG


3. Ha egész jól összedolgoztuk, üssünk hozzá egy tojás sárgáját és dolgozzuk bele, majd ha kész a másik tojás sárgájával is így járjunk el.

dios_hokifli_16.JPG

dios_hokifli_18.JPG

dios_hokifli_22.JPG


4. Addig dagasszuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától (kb.10 perc).
dios_hokifli_25.JPG
5. Ha kész kenjük le a tetejét egy pici olajjal és konyha kendővel vagy a kelesztő tál tetejével takarjuk le. Meleg helyre rakva, hagyjuk megkelni 1 óra alatt.
dios_hokifli_26.JPG
6. Amíg kel, daráljuk le a diót, és adjunk hozzá, annyi baracklekvárt amennyire édesre szeretnénk (4-5 kanál)

dios_hokifli_32_2.JPG

dios_hokifli_32_1.JPG

dios_hokifli_32.JPG


7. Ha megkelt a tésztánk lisztezett (1 marék) gyúródeszkára borítsuk, nyújtsuk ki és egy fánk szaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki a tésztát.

dios_hokifli_28.JPG

dios_hokifli_29.JPG

dios_hokifli_37.JPG


8. Mindegyikre tegyünk egy-egy kupacot a dió töltelékből. Hajtsuk össze, nyomkodjuk meg, és csináljunk belőle kis kukacokat.

dios_hokifli_33.JPG

dios_hokifli_38.JPG


9. Hajtsuk meg és csináljunk belőle kifli alakot. Kenjük ki a tepsit zsírral (2 marék) és lisztezzük ki (3 marék). Tegyük bele a kifliket és kenjük le egy felvert tojással.

dios_hokifli_40.JPG

dios_hokifli_41.JPG


10. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük.

dios_hokifli_42.JPG

dios_hokifli_43.JPG


11.Sütés után még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.
dios_hokifli_44.JPG
Zárható tálba tesszük, hogy később is puha maradjon.

dios_hokifli_52.JPG

dios_hokifli_57.JPG

dios_hokifli_47.JPG

 

Jó étvágyat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://receptbirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr7813067692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása