"Ma egy jó kis kalács recepttel jelentkezem, mely ideális vacsi egy jó pohár hideg tej mellett fogyasztva. Elég emberes adag, szóval az egész család bőven jól fog lakni belőle. :D "
Kakaós fonott kalács
Hozzávalók:
7dl tej
4kanál cukor
50g élesztő
1 kg liszt
2dl olaj
2 tojás sárgája
Töltelék:
2dl olaj
30dkg cukrozott kakaó
5dkg fahéj
Lekenéshez:
2 kanál cukor
2dl tej
Elkészítés:
Kelesztés:
1. Az 7dl tejet a 4 kanál cukorral meglangyosítjuk, és a tűzről levéve belemorzsoljuk az 50g élesztőt.
20-30 perc alatt felfuttatjuk.
Elkészítés:
1. Az 1kg lisztet egy kelesztő tálba öntjük, majd hozzáöntjük a már felfutott élesztőt, majd a 2dl olajat. Kézzel kezdjük el dagasztani.
2. Ha egész jól összedolgoztuk, üssünk hozzá egy tojás sárgáját és dolgozzuk bele, majd ha kész a másik tojás sárgájával is így járjunk el.
4. Ha kész kenjük le a tetejét egy pici olajjal és konyha kendővel vagy a kelesztő tál tetejével takarjuk le. Meleg helyre rakva, hagyjuk megkelni 1 óra alatt.
5. Ha megkelt lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kétfelé osztjuk, majd az egyiket háromfelé.
6. Egyesével kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszórjuk a fahéjas cukrozott kakaóval. Felcsavarjuk és félre tesszük.
8. A másik fél résszel ugyan így teszünk. Három részre osztjuk, egyesével kinyújtjuk, megolajazzuk és megszórjuk a fahéjas kakaóval. Végül felcsavarjuk, és ha mindhárom kész összefonjuk őket.A tepsi másik oldalára rakjuk, a másik mellé.
Előmelegített sütőben 210-220°C-on arany barnára sütjük.
Ha megsült cukros tejjel kenjük le (2dl tej+2 kanál cukor), konyharuhával takarjuk le, hogy puhuljon.