" Mára egy kis gombócot hoztam, de nem szilvával vagy eperrel töltve, hanem lekvárral. :) "
Lekváros gombóc
Hozzávalók:
1.5 kg burgonya
1 kg liszt
10 dkg só
20 dkg zsemlemorzsa
3 kanál étolaj
1 üveg lekvár
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozzuk és puhára főzzük.
- Leszűrjük. A gyúrótáblát vastagon belisztezzük és krumpli/gesztenye nyomóval a lisztre nyomjuk a krumplit.
- Megsózzuk és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt a tetejét és meglisztezzük, majd összegyúrjuk félkeményre.
- Letépünk egy darabot és kinyújtjuk liszten, majd felkockázzuk, lekvárt teszünk bele és gombócokat formálunk belőle. (Ízlés szerint használhatunk szilva-, barack-, meggy-, cseresznye-, egyéb lekvárt.)
- Egy nagy fazékba vizet forralunk, 20-30 darabjával főzzük a gombócokat, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. A megfőttek szűrőtállal kihorgásszuk, és hideg vízbe tesszük, majd leszűrjük.
- Egy lábasba olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd beleöntjük a már kifőtt, leszűrt gombócokat.
- Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogyott a tésztánk. :)