"Ma egy klasszikus sós süteményt hoztam. Nálunk hagyományosan minden karácsonykor és húsvétkor a porondon van ez a sütemény. Jó vendégvárónak is. Szilveszterre különösen ajánlott. ;) "
Sajtos rúd
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg rétesliszt
- 2 cs. Szalalkáli
- 3-4 kis kanál só
- 10dkg reszelt sajt
- 500g Ráma margarin
- 2 kis tejföl
- 2 egész tojás
Tetejére:
- 1 tojás fehérje
- 10dkg reszelt sajt
- ízlés szerint szezámmag
Elkészítés:
- Az 1kg lisztet, a 2 csomag szalalkálival, a sóval és a reszelt sajttal jól összekavarjuk egy gyúródeszkán.
- A Rama-t hozzáadjuk, és teljesen összemorzsáljuk.
- Fészket formálunk és hozzáadjuk a 2 tojást és a 2 kis tejfölt. Az egészet 5-10 percig teljesen összegyúrjuk.
- Az összedolgoztuk a tésztát, a gyújtódeszkán kinyújtjuk, bekenjük a tojásfehérjével a tetejét, és rászórjuk a 10dkg reszelt sajtot.
- Kis csíkokra vágjuk és kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk őket.
- Előmelegített sütőben 180-200°C-on aranybarnára sütjük.
*Ennél kicsit hanyag voltam fényképek terén, de ígérem pótolni fogom. :)