" Nyakunkon a szilveszter. Jöhet a buli, az ünneplés, mellyel búcsúztatjuk az Óévet és köszöntjük az új évet. Az éjfélre való várakozás alatt jó esik bekapni egy-egy falatot, elmajszolni pár szendvicset, virslit vagy egy kis süteményt. Ez alkalommal egy egyszerű és hagyományos süteményt hoztam, kicsit vicces formába öntve. Ez nem más mint a pogácsa, azaz jelen pillanatban : Röfi Pofa ;) "
Röfi pofa – pogácsa
Hozzávalók:
Tészta:
- 1kg finomliszt
- 1 élesztő (50g)
- 3dl tej
- 2 kanál kristálycukor
- 50dkg Rama margarin
- 4 kanál tejföl
- 1 lapos kanál só
Hajtogatáshoz:
- 5dkg Rama margarin
Tetejére:
- 1 tojás
Díszítéshez:
- mazsola
- reszelt sajt, szezámmag (sima pogácsa esetén)
Elkészítés:
- A 3dl tejet egy lábasba önjük és hozzáadjuk a 2 kanál cukrot, és meglangyosítjuk.
- A meglangyosított tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
- Az 1kg finomlisztet beleöntjük egy nagy kelesztő tálba elkeverjük benne a lapos kanál sót, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt.
- Hozzáadjuk a 50dkg margarint és a 4 kanál tejfölt.
- Jól összedagasztjuk, majd langyos helyre rakjuk és hagyjuk, hogy megkeljen.
- Kelesztés után kilisztezett gyúródeszkára borítsuk ki, és nyújtsuk ki. Margarinnal kenjük meg és hajtogassuk össze. Hagyjuk pihenni kb. 10 percig.
- 10 perc után újra nyújtsuk ki, és újra kenjük meg margarinnal. Hajtsuk megint össze, és hagyjuk megint állni 10 percig.
- Ha megint eltelt a 10 perc, megint nyújtsuk ki, de most már „véglegesen”.
- Szaggassuk ki ízlés szerint. (Ha malacokat akarunk csinálni,egy nagyobb és egy kisebb szaggatóra is szükségünk lesz. Tegyük egymásra a kettőt és rakjunk bele 2 mazsolát szemnek, és fogpiszkálóval szúrjunk neki orrlyukakat.)
- Kenjük le felvert tojással, és előmelegített sütőben, süssük aranybarnára.