" Ma egy klasszikust hoztam, ez nem más mint a Házi krémes. Bár régebben mi is hájas tésztából készítettük,mint nagyanyáink, de mára már mi is beérjük a fagyasztott réteslappal, hiszen nem sok disznóvágás van manapság... De a bolti fagyasztott réteslappal is van olyan finom. A krém az meg maga a mennyország, és nem, nem "Házi krémes krém porral" készül. Igazi finom, főzött krém, mely elkészítése sokáig tart, de százszor lekörözi a "por" vagy a pudingos verziót."
Krémes – házilag
Hozzávalók:
Tészta:
- fagyasztott leveles tészta
Krém:
- 8 db tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 5 dkg rétesliszt
- 2 dkg zselatinpor
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 db tojásfehérje
- 15dkg cukor
Elkészítés:
Tészta: A réteslapból 2db lapot nyújtunk és sütünk ki (nagy tepsi nagyságúra). Az egyik lapot egészben hagyjuk, a másikat kockákra vágjuk (4*5 kockára). (500g-os fagyasztott leveles tésztából 2 adagra való tészta jön ki, süssük meg nyugodtan minden, száraz, hűvös helyen tárolható egy darabig, jó lesz legközelebbre, ha nem akarunk 2 adagot csinálni.)
Főzött krém:
- A 8 tojássárgáját elkeverjük 10dkg cukorral, azután hozzáadunk 5dkg lisztet, 2dkg zselatint, és lassan hozzákeverünk 5dl tejet. Gyenge tűznél sűrű krémet főzünk belőle.
- Amikor megfőtt, hozzákeverünk 1 csomag vaníliás cukrot.
- Amíg hűl, a tojásfehérjékből nagyon kemény habot verünk, ezután 15dkg cukorral tovább verjük.
- A langyos krémet fokozatosan a felvert habhoz vegyítjük, és azonnal ráöntjük az alsó lapra. Később a krémmel nem lehet dolgozni, mert nagyon kemény lesz.
- Majd egyesével rárakjuk a kockára vágott lapot. (Vagy már felkockázva sütjük meg, vagy sütés után kockázzuk fel)